tiistai 10. syyskuuta 2019

Talo alkaa olla valmis - mitä puuttuu vielä?

Varsinainen raksaprojekti alkaa olla loppusuoralla ja blogipäivitysten määrä on harventunut ja vähentynyt huomattavasti prosessin kuluessa. Tuntuu, että yksittäisistä talon rakentamiseen liittyvistä asioista ei enää riitä postauksiin ammennettavaa.


Pihatyöt on tehty, nurmikko kasvaa ja istutukset ovat kuta kuinkin paikallaan. Pihalla on pihajasmikkeita, syyshortensiaa, tuijia, viher-, puna- ja mustaherukkapensaat, karviainen, raparperi, omenapuu, parikymmentä mansikantainta, koristearoniaa, norjanangervoa, ukonhattua, viiruhelpiä, tuurenpihlaja, sinikatajia, kääpiökatajia, jalo- ja komeakuunliljoja, puutarhavadelmaa ja jotain maanpeittokasvia. Ensimmäisenä valmistuneeseen muurikivista tehtyyn istutuslaatikkoon istutin tänään isomaksaruohoa, pallotuijia, katajaa sekä keijunkukkia.

Alakulmassa on hiekkalaatikon sivu.

Myös asfaltti on tehty ja sitä on pihassa noin 135m2. Asfaltti on rajattu mustin reunakivin ja pihalle on rakennettu pieni muuri tukemaan tasoeroa. Roskakatokselle on valettu betonista pohja. Takapihalla on iso hiekkalaatikko lasten leikkejä varten. Vielä ei kuitenkaan ole valmista: toinen isompi istutuslaatikko on vielä tekemättä ja roskakatos rakentamatta. Autokatoksen katossa on vielä pieni osa paneloitavana ja katto sekä autokatoksen etuseinä kaipaavat vielä maalaamista. Myös korkeammalla katolla on pieni päätykolmio yhä maalaamatta. Muutama ledlista on kiinnittämättä ja kytkemättä. Sisäpihan istutuslaatikko pitäisi täyttää mullalla ja sen kärräämisessä etupihalta on iso työ - toki kasvitkin pitäisi aikanaan hankkia ja istuttaa. Takapihalle on tulossa betonilaatoilla laatoitettu noin 30m2 kokoinen alue, jonka alustan tasoittamisessa ja tekemisessä on ensi kesälle puuhaa. Nurmikko kaipaa osittain paikkausta ja etenkin rikkaruohojen poistamista ja itseasiassa etupihan multakasan kohdalle nurmikko pitää vielä kylvääkin. Puiden juurilta puuttuvat vielä kohdevalot - sähköt on sentään viety oikeisiin paikkoihin.

Sisällä puuttuvat vielä pukuhuonekäytävän seinän rimat sekä listat kylpyhuoneen oven ympäriltä. Yläkerran vessan naulakot ja paperirullateline ovat yhä kiinnittämättä laattoihin. Osa tauluista ja vaatehuoneen kiskoista on yhä laittamatta seinille.

Tekemättömät asiat stressaavat ja pyörivät mielessä. Mutta. Olisi tosi tärkeää aina myös muistaa iloita siitä kaikesta, mitä on saatu aikaan ja tässä reilussa vuodessa tehty valmiiksi. Vuoden 2018 huhtikuussa kaivinkone aloitti kaapimaan pintamaita pois tontilta ja helmikuun 2019 alussa muutimme jo sisältä valmiiseen taloon. Talo valmistui pitkästä tavarasta timpurien voimin ja itse olimme taloprojektissa mukana joka päivä, talon suunnittelusta alkaen. Tässä vaiheessahan ei enää ole kiire, vaan pihatyöt ja muut pienemmät puutteet korjautuvat ajan kanssa, tehtävä kerrallaan.

Näistä puutteista ja raksan loppuunsaattamisesta päivittelen vielä harvakseltaan, mutta kuulumisia ja kuvia on enemmän näkyvillä instagramin puolella. Aiheiden pääpaino taitaa jatkossa olla sisustuksessa sekä puutarhahommissa, kunhan pihan kasvit saadaan lähtemään hyvään kasvuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti