perjantai 6. heinäkuuta 2018

Maljakot puhtaiksi kotikonstein

Onkohan kukaan tuskaillut tämän saman ongelman kanssa kuin minä..? Kukkamaljakot, jotka eivät mahdu tai joita ei voi laittaa astianpesukoneeseen, on todella vaikea saada täysin puhtaiksi ja kirkkaiksi. Vaikka kuinka tiskiharjaa heiluttaisi, maljakoihin jää silti raitoja ja tahroja. Meillä ainakin vesi on niin kalkkista, että kun kukkia aikansa seisottaa maljakossa, kalkkiraidat ovat varmasti lasivaasin kyljissä. Tällaisia likaisia maljakoita on sitten ikävä kaivaa esille, kun saa yllätyskukkakimpun vierailta tai kun haluaa laittaa ostamansa kauniit kukat esille. Valokuvissakaan kalkkirantuiset maljakot eivät ole parhaimmillaan.


Kokeilin maljakoiden pesuun aluksi Fairya ja konetiskiainetta, joilla olen yrittänyt aiemminkin. En saanut hyvää lopputulosta, joten päätin etsiä vinkkejä siihen, miten maljakot saisi puhtaaksi mahdollisimman helposti ja ekologisesti. Pirkka-niksin mukaan maljakkoa pitäisi seisottaa suolavedessä puoli tuntia. Siis ruokalusikallinen suolaa maljakkoon ja kuumaa vettä päälle. Odotuksen jälkeen lian pitäisi irrota tiskiharjalla. Toisen vinkin mukaan maljakkoon kaadetaan riisinjyviä ja etikkaa ja ravistellaan voimakkaasti. Mekaaninen kulutus yhdistettynä etikan happamuuteen pitäisi tepsiä vaikeisiinkin tahroihin. Kolmannessa löytämässäni ohjeessa käskettiin pestä maljakko sooda-vesiseoksella.

Otin testiin kaksi ongelmallista maljakkoa. Ikivanhan Aalto-vaasin, jota en uskalla tiskikoneeseen laittaa ja kuvan korkean maljakon, joka ei sinne mahdu. Kokeilin ensin suolaa ja kiehuvan kuumaa vettä. Annoin suolaveden liota maljakoissa puoli tuntia ja pesin ohjeen mukaan. Kalkkiraidoille ei tapahtunut mitään. Kuivasin maljakot ja testasin tänään seuraavaksi etikka-riisiseosta. Kippasin riisiä maljakkoon mittaamatta ja hulautin etikkaa perään. En raaskinut ihan hirveästi etikkaa tuhlata, joten ravistelin maljakkoa kannen avulla tehokkaasti. Samalla seoksella pystyi huljuttelemaan myös toisen maljakon. Huuhtelun ja kuivauksen jälkeen huomasin, että molemmat maljakot olivat aika kirkkaita. Riisi-etikka siis toimi, enkä edes kokeillut tuota soodapuhdistusta. Ehkä sekin voisi toimia, kun ilmeisesti soodaa käytetään monenlaiseen puhdistukseen?

Puhdas maljakko. Kukat vaihtoivat paikkaa pesun vuoksi.
Ainakin jatkossa tiedän, miten näitä hankalia maljakoita voi yrittää puhdistaa. Samalla menetelmällä varmaan saisi myös tuon Kählerin keraamisen maljakon pestyä. Viikkosiivouksessa käytän ekologisia ja ihanan tuoksuisia Method-tuotteita, mutta olisihan se kiva, jos osa siivousaineista löytyisi ihan ruokakaapista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti